Pijn en pijnstilling……

Graag willen we wat meer aandacht schenken aan het onderwerp pijn en dan met name de chronische pijn en niet de acute pijn. We zien een wisselend patroon onder mensen met chronische pijn, daar waar de een heel veel pijnstillers gebruikt zijn er ook mensen die niks gebruiken.

Hoe zit het nu eigenlijk met pijn? Pijn is een beleving die zowel fysiek als psychisch beinvloed wordt. Onzichtbaar, niet meetbaar en een gevoel.

In onderstaande presentatie van revalidatie arts dr. Loes Swaan wordt dit heel goed uitgelegd:

The rubber hand illusion:

Langdurig gebruik van opiaten

In onderstaand artikel wordt duidelijk beschreven wat langdurig gebruik van opiaten eigenlijk doet:

Opioiden-patientenversie-Loes-Swaan-def (klik hier) 

Ook kunt u in dit artikel de Omrekentabel opioïden naar morfine equivalent vinden.

Medisch Specialistische Revalidatie

In dit artikel (klik hier) gaat dr. Loes Swaan nader in op medisch specialistische revalidatie (MSR). Dat is revalidatie in een revalidatiecentrum waar soms tot acht verschillende specialisten onder leiding van een revalidatiearts samenwerken. Ze gebruikt hierbij een voorbeeldpatient.
Tekst: Loes Swaan (revalidatiearts) in samenwerking met Geert van der Woude (fysiotherapeut) en Simone Grasteit (psycholoog), Rijndam Revalidatie.

Pijn Toolkit

De Pijn Toolkit (klik hier) is voor mensen met chronische pijnklachten. Bij chronische pijnklachten is een duidelijke oorzaak niet altijd te benoemen. U wilt uw klachten natuurlijk zoveel mogelijk beperken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze pijn-toolkit tegen pijn is een boekje met duidelijke informatie, handige tips en suggesties om u te helpen omgaan met uw pijnklachten. De inhoud van dit boekje moet niet gezien worden als de definitieve waarheid over zelfmanagement bij pijnklachten, maar simpelweg als een handige leidraad om u op weg te helpen. Lees het boekje op uw gemak door en bekijk wat u eruit kunt gebruiken.
Veel succes!
2e druk, november 2014
2 WWW.CHANGE-PAIN.NL 

Ik hoop dat ik jullie hiermee toch een stapje verder heb kunnen helpen met jullie pijn en de beleving van pijn, want laten we eerlijk zijn het is geen makkelijk onderwerp omdat het een persoonlijke beleving is, onzichtbaar is en niet te meten. -EDS-Fonds-