The Nutcracker Phenomenon

The nutcracker phenomenon publicaties, link naar pdf

Nutcracker Syndroom is een beknelling van de linker nierader tussen de buikaorta en de arteria mesenterica superia. (Superior Mesenteric Artery) Deze takt af van de aorta onder het middenrif en daartussendoor loopt de ader die het ververste bloed uit de linker nier moet afvoeren naar de rest van je lijf. Die twee moeten in een beetje een ruime hoek tov elkaar lopen anders bestaat er kans op afknelling. Daaronder loopt ook je duodenum tussen deze twee aders, dat kan daar ook knel zitten (dat geeft pijnklachten en soms extreme opgeblazenheid na het eten, ook gastroparese kan hier vandaan komen, dit wordt nog wel eens over het hoofd gezien door radiologen of MDL artsen. Dit heet SMA Syndrome of Wilkie Syndrome).

Nutcracker Phenomenon mayoclinproc 2010, link naar pdf

Wilkie Syndroom, link naar pdf

Het Nutcrackersyndroom kan chronische vermoeidheid en orthostatische klachten geven! Ook na het eten. Verder bloed en eiwit in de urine, flankpijn etc. Ik zocht op Nutcracker en Autonomic problems en kwam deze artikelen tegen (zie bovenstaande link naar pdf). Dit zou dus best veel meer gevallen van ME/CFS en POTS kunnen veroorzaken dan bekend is. In deze pdf een link naar onderzoek bij 9 kinderen met POTS waarvan 9 (!) onverwacht NS bleken te hebben. Dit is behandelbaar! Kijk bij een CT van de buik, of een CT van de aorta  icm EDS eens goed naar dit gebied. Het wordt geacht zeldzaam te zijn, maar dat zou ook kunnen betekenen dat het ondergediagnosticeerd is.

https://radiopaedia.org/articles/nutcracker-syndrome?lang=us

Daarnaast geeft EDS (alle weefsels meer last van zwaartekracht), een slanke lichaamsbouw en een laag BMI hier een grotere kans op. De darmen trekken namelijk de Mesentric Artery naar beneden als je staat, wat de hoek verkleint, ook wanneer  je lichter bent is er minder vet in de buikholte om deze twee vaten uit elkaar te houden.