Op de step, op de step, ben zo blij……….

Bewegen en EDS/HSD.

Zoals mensen zich misschien kunnen herinneren, ben ik begonnen met mijn Jaguar step een paar jaar geleden. In het begin was het heerlijk om mijn rondje te steppen en te genieten van het gevoel van vrijheid, ik kon nog ‘sporten’ op mijn manier en de ritjes langzaam uitbouwen. Elke keer was een nieuwe uitdaging en dat voelde goed, tot het moment dat ik niet meer verder kon uitbouwen. Na elke tocht kreeg ik enorme ontstekingen van mijn pezen en moest ik weer dagen rust houden tot ik hersteld was. Dit irriteerde me mateloos, want dan kon ik gelijk weer opnieuw beginnen met opbouwen met tot gevolg dat ik bleef hangen op dezelfde afstand en niet verder kwam. Wat ik ook deed, spierversterkende oefeningen thuis, regelmatig rustpauzes inlassen, de pauzes wat langer maken, warme baden, koeling, etc. het bleef bij dat ene rondje. Gefrustreerd werd de step in de schuur geplaatst en moest ik mij eerst wijden aan een verhuizing. Wat op zich ook al een soort van olympische prestatie is met een EDS (HSD)-lijf.

Daar staat mijn trouwe Jaguar nu, te wachten tot hij weer naar buiten mag. Na de verhuizing, waarvan ik echt een paar maanden moest herstellen, toch weer een aantal pogingen ondernomen maar het gewenste resultaat, opbouwen van de kilometers, bleef uit. Nu had ik mij een jaar daarvoor al eens verdiept in de step met trap-/stepondersteuning en dit leek mij de oplossing voor wanneer het niet meer geheel op eigen kracht ging. Er was er toen maar 1 die hieraan voldeed en de prijs was behoorlijk, niet iets dat je op een zonnige zomerdag even ging kopen tussen neus en lippen door. Deze aanschaf stond dus op mijn lijstje Vakantiegeld. Nu krijg ik altijd de vraag hoeveel vakantiegeld ik eigenlijk krijg, dit gezien de lengte van deze lijst. Daar ik ook nog eens net verhuisd was, ging het vakantiegeld grotendeels op aan mijn nieuwe trofee: Mijn Terras! Op zich was dit uiteraard geen straf, want ik was erg blij met mijn terras en het feit dat ik daar heerlijk kon zitten en te weten dat mijn katten niet konden ontsnappen maakten dat ik ongestoord kon genieten van de buitenlucht en het zonnetje. Maar zoals aan alles, komt ook aan de zomer een einde en werd het terras gesloten om verder te genieten van elektrische verwarming binnen, daar er inmiddels belachelijke gasprijzen waren verschenen aan de horizon. Niet getreurd, want in de winter ga je er toch minder op uit met een step dus we wachten gewoon het nieuwe vakantiegeld af, want de step met ondersteuning stond nog steeds op mijn Vakantiegeldlijstje.

Als je maar lang genoeg wacht, komen er kapers op de kust en inmiddels verscheen de firma Stapstep.nl en deze had inmiddels 3 types op de markt gezet met dus ook 3 verschillende prijzen, dat bood perspectief.

Wat is er nu zo bijzonder aan een step met ondersteuning? We zitten met de regels. De regels die gemaakt zijn voor de elektrische step. Als je goed kijkt op de site van de Rijksoverheid dan moeten elektrische steps (e-steps) RDW gekeurd zijn anders is het verboden en krijg je een boete. Die boete is overigens niet misselijk en men kan de e-step ook in beslag nemen, daar gaat je zuur betaalde e-step. Op deze zelfde pagina van de Rijksoverheid krijg je een link naar E-steps met trapondersteuning deze mogen wel de weg op. Dat was precies wat ik wilde weten, want ik zit niet te wachten op een boete en/of in beslagname van mijn step. Het voorwerk was dus gedaan en de keuze was uitgebreider geworden. Mijn keuze viel op de Stapstep omdat alles in het Nederlands is en je ook makkelijk in contact komt met de mensen van Stapstep. Klantenservice vind ik belangrijk en moet niet moeilijk te bereiken zijn. Wat ook prettig te weten is, dat er verkooppunten zijn (er alleen maar meer verkooppunten komen), zodat je de Stapstep ter plaatse kunt uit proberen en persoonlijk advies en contact hebt. Daarnaast werkt Stapstep en Step Events samen zodat je de Stapstep ook kunt huren en langere tijd proberen.

De keuze. Op de website van Stapstep kun je de 4 steps rustig bekijken en vergelijken. Inmiddels is er een refurbished step aan toegevoegd, die de toegankelijkheid in aanschaf alleen maar verhoogd! Gezien de EDS (HSD) heb ik gekozen voor optimale vering en een luchtgevulde band aan de voorkant, daarnaast wilde ik een groot bereik hebben, maar dat is niet voor iedereen een must.

Hoe werkt de Stapstep. De Stapstep heeft 4 verschillende standen. Stand 1 heeft een maximum van 6 km/uur en dat is wandeltempo, stand 2 gaat maximaal 13 km/uur en dat is ongeveer de snelheid van een elektrische rolstoel (dit voor de rolstoelgebruikers), stand 3 bereikt 20 km/uur en stand 4 gaat 25 km/uur. Na een aantal seconden moet je een nieuwe stepbeweging maken en tijdens het rijden kun je wisselen van stand.

Een kleine anekdote van mij: Ik was zo enthousiast toen mijn Stapstep binnenkwam dat ik er direct mee naar buiten wilde. De zon scheen en ik had al zo lang niet gestept, dat de drang behoorlijk hoog was en nadat ik de display op het stuur gemonteerd had, haastte ik mij naar buiten. De instructievideo overgeslagen, want hoe moeilijk kon het zijn? Ik zette hem aan en begon te steppen in stand 1, want je moet voorzichtig beginnen. Maar hoe hard ik ook stepte, ik kwam amper vooruit en ging zeker niet harder. Het duwtje in de rug, dat mij beloofd was vanuit de website, kwam ook maar niet. Ik werd alleen maar moe en voelde de beenspieren protesteren aan alle kanten, maar ik moest en zou vooruit! Uiteindelijk moest ik echt even stoppen, want ik moest ook nog terug uiteraard. Omdat ik toch even moest bijkomen, kon ik eindelijk de tijd nemen om eens op mijn gemakje te kijken wat er nu precies allemaal mogelijk was. Ik weet het: lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing en vooral BEKIJK DE INSTRUCTIEVIDEO. Ik ontdekte de 4 standen en ineens bedacht ik mij iets met 6 km/uur en zette hem gelijk in stand 4, want wilde nu eigenlijk toch maar zo snel mogelijk naar huis. Althans dat gilden mijn benen naar mij. Zo gezegd zo gedaan, in stand 4 kwam inderdaad de duw in mijn rug na een paar stepbewegingen en wat ging ik hard, heerlijk. Na een aantal seconden, 8 om precies te zijn, moet je opnieuw een stepbeweging maken zodat het duwtje zich herhaalt en je weer vooruit schiet. IK HAD HET DOOR!!! Wat vooral heel belangrijk is om te weten, is dat wanneer je in stand 1 rijdt, je eigenlijk nagenoeg niets hoeft te doen, de step rijdt rustig 6 km/uur en je kunt heerlijk naast iemand rijden die loopt. Dit betekende voor mij dus, dat ik in stand 1 kon steppen wat ik wilde, ik was nooit harder gegaan dan looptempo………………………. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!!

Bekijk ‘vooral’ de video voor een goede impressie van de trapondersteuning:

wordt vervolgd: Verslag van mijn 2e testrit!

Geef een reactie