Toolkit zorgverleners mbt medicijnen NIET UP-TO-DATE!

Toolkit voor zorgverleners!

 

Deze toolkit is bedoeld voor behandelaars en andere medewerkers in de zorg die hun behandeling en voorlichting rondom geneesmiddelen in het verkeer willen optimaliseren. U vindt hier informatie over wet- en regelgeving, beroepsrichtlijnen, nascholing en voorlichtingsmaterialen over geneesmiddelen in het verkeer.

Helaas is deze toolkit niet meer up-to-date,  de wet  ten aanzien van rijden met medicijnen is namelijk met ingang van 01 juli 2017 veranderd. De bijsluiters zijn (nog) niet aangepast en alleen nieuwe gebruikers van medicatie worden op de hoogte gebracht van de veranderde regels, die heel stilletjes zijn ingevoerd vanaf 01 juli 2017.

Niemand, maar dan ook niemand wist de juiste informatie te geven. De KNMP zou een gesprek aangaan met de 2de kamer, omdat de nieuwe regels een hele grote impact hebben op mensen met chronische pijn, die alleen kunnen functioneren dankzij deze medicatie. Het CBR kon alleen maar aangeven dat de verklaring van een behandelend arts en/of een rijtest mbt zijn/haar medicatie nu ongeldig is geworden!

Volgens de aangepaste regels zouden deze mensen ook geen elektrische rolstoel of scootmobiel meer mogen gebruiken en dan heb ik het nog niet eens over mensen die tot nu toe de oude regel van “Dagelijks gebruik: de eerste twee weken niet autorijden.” hanteerden en dus gewoon aan het werk konden gaan. Deze regel komt immers ook te vervallen! Ik ben absoluut voor veilig achter het stuur en veilige deelname aan het verkeer, maar wanneer het CBR een persoon bekwaam acht dan moeten deze regels nog steeds geldig zijn lijkt mij, waar blijft anders de geloofwaardigheid bij de afgifte van het rijbewijs door het CBR?

Menig mens kan alleen dankzij deze medicatie naar zijn werk, wat gaat er met deze groep gebeuren? Moeten zij de ziektewet in, worden zij afgekeurd of moeten zij stoppen met de medicatie waardoor zij vanzelf weer thuis komen te zitten? Wat voor impact heeft dit op de gehele economie…………….

Kortom heel veel onduidelijkheid en veel Kamervragen!!!

De toolkit is dus niet langer te gebruiken om meer duidelijkheid te geven, de enige duidelijkheid  is dat  je moet stoppen met de medicatie uit categorie III of dat je een andere baan zoekt of maar gewoon thuis blijft!