Tarlov cysten, vertaling NL

De Cyste van Tarlov/Perineural Cysten

Herzien door Liji Thomas, M.D.

Tarlov Cyste: Een wortelcyste is een uitstulping gevuld met vocht in of rondom een spinale zenuwwortel. (Wortelzenuwen komen net uit het ruggenmerg)

Deze ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Deze perineurale/perineurale cysten verschijnen als ballongebieden van de buitenste laag van de zenuwwortel.

De met vocht gevulde abnormale zakken hebben vooral invloed op het sacrale gebied (bekken gebied) van de wervelkolom en staan ​​ook bekend als cystes van sacrale zenuwwortels. De cysten kunnen zich overal langs de wervelkolom vormen, hoewel aan  de onderkant van de wervelkolom het meest voorkomende gebied is. Sommige patiënten hebben cysten op veel of zelfs op alle delen van de wervelkolom.

Oorzaken

 Hoewel de oorzaak van de Tarlov-cyste ziekte nog moet worden opgehelderd, zijn er een aantal studies die suggereren dat de Tarlov-cyste te wijten is aan de verwijding van de zenuwwortel. Dit leidt ertoe dat de cerebrospinale vloeistof die de subarachnoïdale ruimte vult (de ruimte tussen de arachnoïde laag en de binnenste pia mater-bedekkingen van de hersenen en het ruggenmerg) binnen het perineurium wordt vergrendeld om een ​​cyste te vormen.

Aanzienlijk klinisch bewijs toont aan dat patiënten met bindweefselaandoeningen, bijvoorbeeld die met Marfan-, Ehlers-Danlos-, Sjogren- en Loeys-Deitz-syndromen, een groter risico lopen om Tarlov-cysten te ontwikkelen. Sommige andere aandoeningen zoals traumatische letsels en pijn in het ruggenmerg kunnen ook leiden tot cystevorming.

Symptomen

Tarlov-cyste ziekte is vaak asymptomatisch. Wanneer de vloeistof in de cyste echter de zenuw en de nabijgelegen zenuwwortels onder druk zet, wordt de cyste groter en symptomatisch.

Afhankelijk van het deel van de wervelkolom, de locatie en de grootte van de cyste, variëren de symptomen en de ernst van de aandoening als volgt over de patiënten:

  • Pijn in de onderrug, billen, achterkant van dijen, buik, benen en voeten
  • Pijn in de bovenrug, handen, armen en borst
  • Paresthesie (een stoornis in degevoelssensatie) / dysesthesie (verminderde of verhoogde gevoeligheid van de huid) in de benen / voeten
  • Pijn bij zitten of staan ​​en niezen of hoesten
  • Moeilijkheden bij het ledigen van de blaas en seksuele disfunctie
  • Verminderde reflexen, verlies van gevoel op de huid
  • Chronische hoofdpijn, wazig zien, dubbel zien, duizeligheid

Diagnose

De meest gebruikte methoden voor de diagnose van Tarlov-cysten zijn:

  • Magnetic resonance imaging (MRI) en
  • Computed tomography (CT) -scan

Een MRI geeft een duidelijker beeld van de cyste en het omringende zenuwweefsel evenals van de lagen, en heeft alom de voorkeur. Als de symptomen verband houden met de onderkant van de wervelkolom (zoals gebruikelijk bij de meeste patiënten), wordt een MRI met volledige sacrale wervelkolom die de S1-S5-wervel bedekt tot aan de stuitbeen/staart, aanbevolen. Voor symptomen in de bovenste wervelkolom (die minder frequent wordt gezien), wordt geschikte cervicale (C1-C7), thoracale (T1-T12) of lumbale (L1-L5) MRI uitgevoerd.

CT-scan maakt gebruik van meerdere röntgenstralen om de typische erosie van het bot van de wervelkolom te onthullen, terwijl het dwarsdoorsnedebeeld van de weefselstructuur van het orgaan ook wordt gevisualiseerd.

Een andere bruikbare diagnostische beeldvormingsprocedure is de myelogram test. Het onderzoek omvat de introductie van een spinale naald in het wervelkanaal. De contrastvloeistof wordt geïnjecteerd in de subarachnoïdale ruimte met behulp van real-time röntgenstralen. Het laat het ruggenmerg, zenuwwortels en andere weefsels beter zien.

Behandeling

 Asymptomatische Tarlov-cyste ziekte moet met regelmatige tussenpozen nauwkeurig worden gecontroleerd om te zien of er een toename van de cystegrootte is of dat zich andere symptomen ontwikkelen. Er is geen specifieke bewezen behandeling voor patiënten met symptomatische Tarlov-cysten.

De behandeling is patiënt specifiek, variërend van eenvoudige medicijnen tot complexe operaties en andere procedures. In het algemeen worden behandelingen geclassificeerd als 1) niet-chirurgische en 2) chirurgische procedures.

Niet-chirurgisch

 Pijn kan tijdelijk onder controle worden gehouden met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), die zenuwirritatie en -ontsteking behandelen. Sommige patiënten vinden onmiddellijk verlichting, terwijl het voor anderen soms enige tijd kan duren voor de pijnverlichting. Een andere bewezen techniek bij pijnbestrijding is de transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS). Elektrische impulsen worden door de huid naar de huid en de diepe zenuwen gestuurd die helpen pijn onder controle te houden.

Fysiotherapie (PT) zoals warmte, ultra geluid therapie en transcutane elektronische stimulatie blijken zeer effectief te zijn. Deze behandelingen kunnen echter, zoals het bovenstaande, voor sommige patiënten werken, maar niet voor anderen.

Een minimaal invasieve techniek, zoals fibrine-lijminjectie onder C-arm fluor-scopie begeleiding, kan een effectieve procedure zijn.

Chirurgisch

Als de bovengenoemde vormen van therapie geen resultaten opleveren, kan chirurgische verwijdering van cysten worden voorgesteld. In de medische literatuur zijn er echter lopende discussies over deze procedure, omdat de cyste deel uitmaakt van de zenuw en daarom niet kan worden weggesneden. Daarom worden ze, om grote Tarlov-cysten te behandelen, ingesneden met een of meer sneden en wordt het hersenvocht weggezogen.

Vooruitzicht

Het verenigen van kennis afkomstig van het onderzoek en de behandeling van deze ziekte door verschillende onderzoekers, het delen van informatie uit procedures die zijn uitgevoerd, het bestuderen en delen van de bekende bijwerkingen, en het kwantificeren van de verbetering in de gezondheid van elke patiënt zal helpen bij het bouwen van effectieve behandelingsprocedures. Deze gegevens bieden de medische gemeenschap een schat aan inzichten om onderzoek naar de oorzaak en genezing van deze zeldzame ziekte te bevorderen.

References

[Verdere Lezing: De Cysten van Tarlov]

Last Updated: May 10, 2017