Pseudo-psychiatrische symptomen in het syndroom van Ehlers-Danlos

Ehlers-Danlos Syndromes heeft dit stuk vertaald voor ons (lotgenoten)!! Hartelijk dank daarvoor.

Ehlers-Danlos Syndromes 

16 juni om 21:18 ·

Ik heb geprobeerd een heel interessant en herkenbaar artikel over een speech die Dr. Alan G. Pocinki in 2013 heeft gehouden over “Pseudo-psychiatrische symptomen in het syndroom van Ehlers-Danlos” enigszins samenvattend te vertalen . Niet gemakkelijk om te doen maar hopelijk is het te begrijpen. Voor EDSers zal het waarschijnlijk allemaal bekend klinken.

Eerst legde hij uit hoe het autonome zenuwstelsel (AZS) werkt en wat er gebeurt als daar iets mis in gaat.
Het autonome zenuwstelsel regelt alle lichaamsprocessen die automatisch optreden, inclusief slaap. Deze is verdeeld in twee subsystemen: het parasympathische zenuwstelsel (PSZ- ‘rust en verteer’) en sympathisch zenuwstelsel (SZS- of te wel het ‘vecht of vlucht’-principe). Na een slechte nachtrust, reageren veel lichamen door extra adrenaline te produceren om door te kunnen blijven gaan.

Een adrenaline reserve zorgt dat je stress aankunt, maar die is niet onbeperkt. Hoe lager de reserves zijn des te meer de stressrespons reageert (of te wel de adrenaline giert door je lijf). En daar heb je het probleem dan, want EDSers hebben vaak grote en chronische slaapproblemen.
Dr. Pocinki gebruikte de metafoor van een auto. Een persoon met AZS-disfunctie is continu aan het remmen en gas geven en probeert het lichaam te krijgen waar het moet zijn. In plaats daarvan ontstaat er een golfbeweging van te veel gas / te hard op de rem trappen / te veel gas / te hard op de rem… etc…Hiermee wordt heel veel energie verspild aan processen die bij gezonde personen automatisch gaan.

Bij te veel stress kunnen er hartkloppingen, kortademigheid en een rood aangelopen gezicht ontstaan, terwijl de darm ontspant. Omgekeerd kunnen EDSers misselijk worden en koude rillingen krijgen in rust. Wanneer de “vecht of vlucht”-stress voortduurt, leidt dit tot pijn, vermoeidheid en uitdroging. Door aanhoudende stress wordt de stress reactie cyclus uiteindelijk uitgeput. De uitputtingsfase wordt vervolgens gekenmerkt door problemen met concentratie, een neiging om taken te vermijden, problemen met details en dergelijke. Verdere uitputting leidt ertoe dat pijn gemaskeerd wordt (of te wel, adrenaline houdt de persoon op de been). Slapen wordt moeilijk want kom maar eens tot rust met al die adrenaline in je lijf. Uiteindelijk kan dit tot misselijkheid, buikproblemen, een ziek gevoel, vermoeidheid en duizeligheid leiden.

Dr. Pocinki heeft de volgende vraag gesteld: waarom lijkt het erop dat EDSers psychische aandoeningen hebben (en krijgen ze die diagnose)? Hij onderzocht de symptomen (in Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, een handboek uit de psychiatrie) van algemene psychologische stoornissen, waaronder paniekaanvallen, paniekstoornis, ADHD en hypomanie (bipolaire stoornis). De beschrijvingen hiervan in de DSM komen veel overeen met de symptomen die bij ANS-disfuncties horen.

Tot slot sprak Dr. Pocinki over de behandeling van ANS-disfunctie, wat betekent dat de behandelende arts de onderliggende problemen moet aanpakken. Slaap is de enige kans van een patiënt om, metaforisch gesproken, de gastank weer aan te vullen. Als de patiënt zijn pijn niet onder controle krijgt, krijgt de patiënt nooit fatsoenlijke slaap. De energie die tijdens de dag wordt gebruikt (die door slaap moet worden vervangen) bestaat uit pijn, vermoeidheid, uitdroging, cognitieve inspanning, emotionele stress en andere (werk, school, etc.)

http://edser.weebly.com/…/dr-alan-g-pocinki-pseudo-psychiat…

 

Dr. Alan G. Pocinki “Pseudo-psychiatric Symptoms in Ehlers-Danlos Syndrome”

Dr. Pocinki began his talk giving a quick overview of the autonomic nervous system and autonomic…

EDSER.WEEBLY.COM

4 comments

  1. Deze versie had geplaatst moeten worden, er was iets mis gegaan. Ik dacht al: Ik heb toch vermeld dat iemand anders dit stuk vertaald heeft? Klopt dus hahaha

Geef een reactie