Moederdag en EDS

Moederdag

Bij EDS kun je het beter verMOEiDERDAG noemen, want EDS en Moederdag is een slechte combinatie. Wanneer je geen kinderen hebt, maar nog wel een moeder dan ben je daar druk mee en wanneer je wel zelf moeder bent dan staan je (kleine) kinderen meestal veel te vroeg met een ontbijt aan je bed, waar ze allerlei gedichten voordragen en zelf geknutselde projecten inleveren waarvan jij meestal moet raden wat het is. Nadat je je ontbijt genuttigd hebt (en dan mag je hopen dat er niets omgedonderd is) kun je je bed kruimelvrij gaan maken, zodat je ‘s avonds niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wanneer je oudere kinderen hebt, komen ze meestal op bezoek en met een beetje mazzel hebben ze dan al zelf kinderen en komen die mee, zodat je huis vol visite zit en vaak ben jij dan toch diegene die dan af en aan loopt te sjouwen met versnaperingen.

Aangezien chronische vermoeidheid ook een belangrijk onderdeel is van EDS, naast pijn, slecht slapen, etc. ben je dus meestal total loss aan het eind van de dag. Helemaal wanneer de visite niet in de gaten heeft, dat je normaliter ‘s middags altijd even moet rusten.

Alles uiteraard met de beste bedoelingen en onder het motto “Het is Moederdag dus mamma hoeft de hele dag niets te doen.”

Bovenstaande is meestal een ‘leugen’ want je rent je evengoed rot omdat je namelijk denkt dat jij altijd alles het beste en beter kunt en je niemand vertrouwt in je eigen keuken 😉  Herkenbaar?

Ik heb Moederdag afgeschaft al jaren geleden, mijn moeder kreeg meestal een paar dagen van tevoren echt verse bloemen (die van Moederdag komen uit de vriezer volgens mij) en op Moederdag zelf deed ik lekker helemaal niks! Of mijn kinderen (op leeftijd) moesten de onbedwingbare behoefte hebben om een gedicht voor te dragen en een ketting van macaroni te fabriceren en om 8 uur ‘s ochtends een ontbijt op bed willen brengen? Juist, dacht het niet.

Wat ik ermee wil zeggen is dat Moederdag in combinatie met EDS al een paar dagen van tevoren begint met rustig aandoen en energie sparen, de dag zelf hoop je door te brengen met een redelijk gevulde batterij en dat mensen zien dat 1-2 uur bezoek echt wel voldoende is om je liefde te betuigen en dat je de dag erna meestal misselijk van moeheid en pijn ligt bij te komen.

Desalniettemin zullen er altijd vrouwen zijn die toch ondanks alles Moederdag zouden willen vieren, hetzij omdat ze ongewild kinderloos zijn of omdat ze zelf geen moeder meer hebben.

Echter ik wil deze dag voor EDS’ers toch omdopen in verMOEiDERDAG.

2 comments

Geef een reactie