Hogere uitkering bij langdurige hulp….

ben ik nu een Klokkenluider?

Opvallend is dat hier niet over gesproken wordt, dat je hier geen folder over krijgt, dat niemand je hier op attendeert, maar dat je er wel recht op hebt……….

Namelijk aanpassing van je uitkering bij langdurige hulp en dan hebben we het over:

Bent u volledig arbeidsongeschikt en heeft u voor langere tijd hulp of verzorging nodig? Dan kan UWV uw WAO-, WAZ-, WIA- of Wajong-uitkering verhogen. Afhankelijk van uw situatie gaat uw uitkering omhoog naar 100% of 85% van uw (vervolg)dagloon of grondslag. De uitkering is standaard meestal 75% van uw (vervolg)dagloon of grondslag.

Geef wijzigingen in uw situatie altijd direct aan ons door. Wij beoordelen uw situatie dan opnieuw.”

Geef wijzigingen in uw situatie altijd direct aan ons door! 

Maar wat nu wanneer je afgekeurd bent en je had al hulp? Dan wijzigt er niets, want dat is immers de status op het moment van afkeuren………en er is ook niemand die dan zegt “Je moet wel een hogere uitkering aanvragen”…. Ik kwam er ook achter via een lotgenoot en met mij vele anderen. Vandaar dat ik er toch even iets over wil schrijven.

Het gaat er niet om dat je overal haantje de voorste wilt zijn wanneer er iets te ‘halen’ valt, maar wanneer je er recht op hebt omdat je afgekeurd bent en chronisch ziek dan is het leven echt duur genoeg. Denk alleen maar aan het eigen risico (zorgverzekering), dat we altijd kwijt zijn. Ik zeg wel eens: ‘Op 1 januari van elk nieuwe jaar ben ik al door mijn eigen risico heen’ en waarschijnlijk scheelt het niet veel, het zal 2 januari zijn, maar goed op gaat het. Dan de eigen bijdrage aan huishoudelijke hulp, je scootmobiel, elke aanpassing in huis die door de WMO verstrekt wordt. Uiteraard zit er een maximum aan je eigen bijdrage, maar kom op je vraagt zulke dingen niet omdat je last van zweetvoeten hebt.

In mijn geval ging mijn IVA van 75 naar 85% en dat is toch maar mooi 10% extra die je hard nodig hebt en goed kunt gebruiken. Ben je helemaal van hulp afhankelijk en kun je niets meer zelfstandig dan heb je zelfs recht op 100%!

LAAT JE WEL VAN TEVOREN GOED INFORMEREN OF DIT INDERDAAD IN JE VOORDEEL UITPAKT, WANT HET KAN OOK IN JE NADEEL WERKEN! (Denk bijvoorbeeld aan eventueel verlies van toeslagen)

Wanneer krijg ik een uitkering van 100%?

U kunt een uitkering van 100% van uw (vervolg)dagloon of grondslag krijgen als u dagelijks en blijvend hulp of verzorging van anderen nodig heeft bij bijvoorbeeld wassen, aankleden en toiletbezoek. Of omdat u niet alleen kunt zijn.

Wanneer krijg ik een uitkering van 85%?

Heeft u hulp nodig, maar kunt u zich voor een deel alleen redden? Dan kunt u een uitkering van 85% van uw (vervolg)dagloon of grondslag krijgen.

Uitzonderingen

Voldoet u aan de voorwaarden hierboven voor een verhoging naar 100% of 85%, en geldt ook 1 van de situaties hieronder voor u?

 • U gaat minimaal 4 dagen per week naar de dagopvang van een instelling.
 • U woont in een woonvorm waar u hulp op afroep krijgt.
 • U krijgt betaalde hulp (met of zonder persoonsgebonden budget (pgb)).
 • U volgt speciaal onderwijs.

Dan geldt het volgende:

 • In plaats van een verhoging van 100% krijgt u een verhoging van 85%.
 • In plaats van een verhoging van 85% krijgt u geen verhoging.

Daarnaast krijgt u geen verhoging in deze situaties:

 • U bent opgenomen in een zorginstelling en uw ziektekostenverzekeraar vergoedt dit.
 • U heeft de hulp of verzorging tijdelijk nodig

 

Voor het aanvragen van een verhoging bij het UWV/Doorgeven wijzigingen

 

14 comments

 1. ATTENTIE:
  Ik kreeg wel de opmerking dat mensen die nu allerlei toeslagen ontvangen, moeten oppassen omdat ze misschien met deze 10% al die tieslagen kwijt raken en er dan op ACHTERUIT gaan!!

  1. Hoi mijn zoon heeft sinds mei een Wajong uitkering,hij is volledig afgekeurd,hij krijgt dus 75% van het minimum loon.
   Wat ik niet helemaal snap is ,moet je eerst gewerkt hebben voordat je de extra uitkering kan aanvragen of kan ik het ook zo aanvragen,ik bedoel als hij er recht op heeft dan zou ik het aanvragen.?
   Mijn zoon is verstandelijk beperkt en heeft ook autisme en EDS.

   1. Ik weet dat niet, dus dit moet je eerst even navragen. Waar je zoon wel op moet letten is dat hij zijn toeslagen niet kwijt raakt door een aanvulling aan te vragen, want terugdraaien kan dan niet meer.

 2. Wat moet je aanvinken in het wijzigingsformulier, om hiervoor in aanmerking te kunnen komen? Ik kom er niet helemaal uit…

 3. Door die extra 10% extra uitkering loop ik zo’n 1800 euro per jaar mis vanuit de bijzondere bijstand. Mijn inkomen is 15 euro te hoog waardoor ik geen 165 euro per maand aan vrijstellingen, tegemoetkomingen e.d. krijg. Laat het eerst HEEL GOED uitrekenen voordat je je ‘rijk’ rekent. En dan nog kun je tegen de lamp lopen. Als je gemeente altijd heeft gerekend met 130% van bijstandsniveau en dat plots verlaagt naar 120% (of je gaat verhuizen naar een gemeente die met met 120% rekenen) ben je alsnog de tegemoetkomingen uit de bijzondere bijstand kwijt. Als je bijzondere bijstand krijgt zou ik de extra uitkering niet aanvragen.

   1. Dat is zeker prettig Bitterlin EDS-F, ik val in een vergelijkbaar schuitje en ik overweeg ook deze aanvraag voor 85%.
    Ik zit alleen met de volgende vraag bij uitzonderingen:
    “U krijgt betaalde hulp (met of zonder persoonsgebonden budget (pgb)).”
    Ik krijg binnenkort via de WMO thuishulp voor een aantal uur in de week. Valt dat daar dan ook onder en zou ik daardoor dan geen recht hebben op deze verhoging?

   2. Dat is zeker prettig Bitterlin EDS-F, ik val in een vergelijkbaar schuitje en ik overweeg ook deze aanvraag voor 85%.
    Ik zit alleen met de volgende vraag bij uitzonderingen:
    “U krijgt betaalde hulp (met of zonder persoonsgebonden budget (pgb)).”
    Ik krijg binnenkort via de WMO thuishulp voor een aantal uur in de week. Valt dat daar dan ook onder en zou ik daardoor dan geen recht hebben op deze verhoging, of interpreteer ik het verkeerd?

 4. En hoe werkt het als blijkt dat je er al ruim 4 jaar recht op hebt en dat niet wist? En het nu pas aan vraagt? Krijg je het dan met terugwerkende kracht over al die jaren?

Geef een reactie