Hitte en Ehlers Danlos Syndromen……………..

Warmte en EDS en/of POTS………..

Mijn lijf zwelt op, houdt vocht vast en mijn eigen thermostaat is defect. Dit betekent, dat ik mijn lichaamstemperatuur heel slecht kan regelen en dit is met deze temperaturen heel lastig. Ook ben ik heel erg duizelig en moet er voor zorgen dat ik toch voldoende vocht binnen krijg en zout (uiteraard met mate), maar dit regelt wel mijn bloeddruk, anders gaat deze toch wel heel erg dalen.

Opletten met opstaan in deze hitte is dan ook heel belangrijk.

mineral-water-1532300_1920

Ik zie veel tips voorbij komen om toch regelmatig even af te kunnen koelen:

 • Bad vullen met koud/lauw water, zodat je daar af en toe in kunt stappen.
 • Handdoek nat maken en in de vriezer leggen, zodat je die even in je nek kunt leggen
 • Flesjes water in de vriezer en zodra deze bevroren zijn, op een handdoek, voor een ventilator zetten
 • Flesjes water in koelkast leggen
 • Waterijsjes kunnen ook af en toe voor voldoende afkoeling zorgen
 • Regelmatig je polsen onder koud stromend water en
 • Met je voeten in een emmer koud water stappen (Voor die mensen die last hebben van bloeddruk schommelingen, dit kun je ook zittend doen!!)
 • Koude maaltijdsalades eten
 • Lauwe thee
 • IJskoffie (koffie en daarin bolletje vanille-ijs kan ook)
 • Uiteraard constant de schaduw opzoeken
 • Binnen blijven of water opzoeken, zodat je in de schaduw af en toe verfrissing kunt pakken

We mogen niet mopperen, want kou kunnen we ook niet goed tegen, maar met deze warmte ben ik vele malen soepeler en leniger dan normaal en beweeg dan ook maar heel langzaam voor er dingen uit de bocht vliegen.

Ik moet eerlijk zijn dat op deze dagen er weinig uit mijn handen komt en dat ik nu (onder een ventilator) toch deze blog schrijf is omdat ik zoveel lotgenoten tegenkom die hinder ondervinden bij dit weer.

Ik hoop dat jullie wat aan de tips hebben en dat er in de reakties nog vele tips volgen, zodat wij deze warme dagen ook weer doorkomen met zijn allen.

Houd het hoofd koel!

 

One comment

 1. Dank je wel voor jouw blog. Ik weet niet wat mij overkomt met de hitte en hoe mijn lichaam hierop reageert. Ik zijg neer en ik heb het idee dat ik flauw ga vallen. Steeds weer opnieuw ervaar ik dat ik mijn warmte niet meer kwijt raak en dat ik ook niet weet hoe ik hiermee om kan gaan. Nu weet ik dat het bij de EDS hoort, nu ben ik niet meer ongerust en ga ik er bij liggen. Werkelijk! Op zijn is TE vermoeiend. Dank je wel!

Geef een reactie