Eten en maagdarmproblemen bij EDS

Zwanger? Nee, verkeerd gegeten………..

Zoals velen van jullie met EDS, heb ik ook problemen bij het eten van sommige dingen, rauwkost bijvoorbeeld vind ik heel erg lekker, maar ik krijg het bijna niet verteerd. Mijn maag zet uit (het lijkt soms net alsof ik zwanger ben) en ik krijg krampen en geniet er de hele avond nog een keer van. Vezels zouden laxerend werken, maar bij mij geeft dit mega verstoppingen en het lijkt wel de functie van een kurk op een fles te krijgen. Hoeveel ik er ook bij drink het maakt niets uit. Tijdens mijn revalidatietraject heb ik eens een balletje opgegooid en kreeg een paar consulten bij een dietiste die met het lijstje kwam dat hieronder vermeld staat. Ook moest ik in een schriftje bijhouden wat ik at en wat het effect was. Ik heb hier wel heel veel baat bij gehad en nog steeds en moet af en toe even schipperen en schuiven en uiteraard overtreed ook ik de regels soms, maar moet daarvoor wel de prijs betalen, door of uren op het toilet door te brengen of uren opgevouwen op bed van de krampen met een buik die lijkt op een 4-5 maanden zwangerschap………………..

Let wel op, indien je al een dieetlijst of voedingsadvies hebt, dan moet je daar niet zonder meer in geen veranderen!!! Ik heb bijvoorbeeld ook Sarcoidose en mij wordt geadviseerd om o.a. geen peren te eten, daarnaast heb ik ook een verhoogd cholesterol en moet ik ook opletten dat ik de juiste ‘vetten’ binnenkrijg (overigens voor iedereen verstandig). Eiwitrijk voedsel heeft bij mij een dramatisch effect, dan kan ik waarnemen in Slochteren, als jullie begrijpen wat ik bedoel 😉

Wat mag u wel eten / drinken:

Graanproducten:
Witbrood, creamcrackers, cracotte, naturel beschuit. Griesmeelpap, custardpap en rijstebloempap. Gekookte aardappels, aardappelpuree, witte rijst, witte pasta en mie.

Groenten en Fruit:
Goed gaar gekookte groenten: courgette, wortels, bloemkool, witlof, andijvie, spinazie, bietjes, sperziebonen en broccoli. Vers fruit zonder schil (mits goed rijp); Appel, peer, banaan, kiwi, mango, perzik, nectarine. (eventueel pureren).

Vlees, vis, gevogelte:
Vlees zonder bot. Eet liever wit vlees (kip/wild) of graadvrije vis. Hoe magerder hoe beter.

Soepen:
Bouillon of dunne ongebonden soep.
Stukjes vlees/vis, soepballetjes, vermicelli, witte macaroni en rijst. (wees voorzichtig met draadjes vlees in de soep en sommige groenten).

Beleg:
20+ of 30+ Kaas, magere vleeswaren, alle zoete beleg en eieren.

Dranken:
Vruchtensappen, limonades, thee, koffie (met suiker), water,  halfvolle melk en halfvolle melk producten.

Tussendoortjes:
Chocolade (zonder nootjes) snoep, ijs, cake, koekjes (geen granen en noten).

Wat mag u niet eten / drinken:

Graanproducten:
Eet geen grove volkoren producten zoals: donker roggebrood, harde broodkorsten, muesli, grof volkoren brood, volkoren knäckebröd, brood met rozijnen, noten, zaden of pitten, zilvervliesrijst of volkoren pasta.

Groente en Fruit:
Asperges, bleekselderij, zuurkool, rabarber, snijbonen, draderige sperziebonen, grove doperwten, mais, champignons, nerven van sla en andijvie, peulvruchten, grove rauwkost (bijvoorbeeld wortel, bloemkool en knolselderij). Eet geen fruit met pit en schil, partjes citrusvruchten, ananas, kokosproducten, gedroogde vruchten, vijgen, dadels en rozijnen.

Vlees:
Draderig vlees, vlees met bot of taai vlees.

Drinken:

Koolzuurhoudende dranken en Bier.. Sommige voedingsmiddelen hebben(bijna) geen effect op de maagontlediging, maar kunnen wel klachten geven: Voorbeelden hiervan zijn: koffie en alcoholische dranken, kruiden en specerijen.

Eet geen gefrituurd eten.

Nog wat extra’s:

* Vet en vezelrijke voeding vermijden (kunnen maagontlediging remmen)
* Maaltijd verdelen over de dag. Vaker kleine porties. Mocht een warme maaltijd te zwaar zijn in de avond, dan eventueel verschuiven naar de middag.
* Voeding rustig eten en kauwen.
* Na de maaltijd bewegen, niet meteen liggen. Volle maag geeft klachten als u ligt.
* Vloeibare voedingsmiddelen gaan sneller door de maag dan vaste voedingsmiddelen. Indien klachten toenemen bij het gebruik van vaste voedingsmiddelen, dan kunt u deze volledig of gedeeltelijk vervangen door vloeibare voedingsmiddelen

Geef een reactie